De top tien van toeristische steden in Frankrijk is niet gerangschikt naar grootte, noch naar het aantal toeristen dat de steden daadwerkelijk bezoekt, maar naar wat zij te bieden hebben en naar hun algemene toeristische vriendelijkheid. De rangschikking houdt rekening met een aantal criteria, met name de stedelijke omgeving en het stadsgezicht, musea, historische monumenten en andere attracties, de toegankelijkheid en de dingen die te zien en te doen zijn in de onmiddellijke omgeving. Maar zoals elke “best of”, is de classificatie van nature subjectief, een mening van de recensenten. Elke reiziger zal zijn of haar eigen beste plaatsen in Frankrijk hebben, afhankelijk van wat ze daadwerkelijk gezien hebben, en waar ze in ge├»nteresseerd zijn.
Wat hotels, restaurants en winkels betreft, deze maken deel uit van het weefsel van elke stad, en zijn niet gebruikt als een rangschikkingsfactor.

Hoewel de tien grootste steden van Frankrijk veel te bieden hebben, zijn voor veel bezoekers de beste en interessantste plekken om te zien in Frankrijk de kleinere steden, plaatsen die niet noodzakelijkerwijs op de belangrijkste toeristische routes liggen. Franser, minder kosmopolitisch, gemakkelijker in te nemen, al deze kleinere regionale centra zijn zeer de moeite van het bezoeken waard.
Sommige van de steden in deze tweede tabel – zoals Grenoble, Rennes of Montpellier, zijn grote steden, met tot een half miljoen inwoners; andere zoals Annecy, Albi of Vichy zijn veel kleiner.

Nog kleiner: kleine steden en dorpen in Frankrijk

En voor wie een vakantie vooral een vlucht uit de grote stad of de stedelijke omgeving betekent, heeft Frankrijk duizenden kleine steden en dorpen – om nog maar te zwijgen van zijn kastelen, opmerkelijke landschappen, kusten, bossen en andere bezienswaardigheden die een bezoek waard zijn. Voor meer details, kijk op About-France.com, en in het bijzonder:

  • Aantrekkelijke kleine steden in Frankrijk.
  • Mooie dorpen in Frankrijk
  • De kusten van Frankrijk