Uit een Europees onderzoek is onlangs gebleken dat de prijzen in Franse winkels tot de laagste van Europa behoren; en misschien is dat ook wel zo als u een dwarsdoorsnede van alledaagse goederen koopt. Maar toeristen winkelen niet zoals de plaatselijke bevolking, zodat het prijsvoordeel van Frankrijk misschien niet zo duidelijk is voor bezoekers. Bovendien zijn winkels die aan toeristen verkopen, wereldwijd berucht om hun hoge prijzen, en Frankrijk vormt daarop geen uitzondering.

Met een wisselkoers van ongeveer 1,19 USD voor een euro in het voorjaar van 2021, zijn de prijzen in Frankrijk aantrekkelijk voor veel internationale bezoekers. Ook voor bezoekers uit het Verenigd Koninkrijk zijn de prijzen aantrekkelijk, omdat het pond sterling sinds het dieptepunt voor Brexit ongeveer 5% is teruggewonnen.
Winkelen is een belangrijk onderdeel van de toeristische ervaring in Frankrijk, vooral in Parijs, en elk jaar miljoenen toeristen bezoeken Frankrijk en maken een punt om naar de winkels te gaan op een bepaald moment tijdens hun verblijf. Deze pagina biedt algemene en nuttige informatie voor toeristen die tijdens hun vakantie in Frankrijk willen gaan winkelen.

Normale winkelopeningstijden in Frankrijk:

De traditionele Franse winkelweek omvat zes dagen, van maandag tot en met zaterdag, met winkels die over het algemeen open zijn van 9.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 19.00 uur. In steden en dorpen is het nog steeds de regel dat winkels tussen de middag sluiten.
Dit is echter aan het veranderen en in stedelijke winkelgebieden werken de meeste grote winkels, zoals warenhuizen, nu met wat “la journée continue” wordt genoemd, en sluiten ze niet meer tussen de middag. Ook de supermarkten in de Franse buitenwijken blijven tussen de middag open en afhankelijk van de stad of wijk blijven andere winkels in grote stedelijke of voorstedelijke winkelcentra ook open. Veel kleinere winkels hebben hun middagsluiting verkort en sluiten nu bijvoorbeeld van 12.30 tot 1.45 uur – om kantoorpersoneel op te vangen dat tijdens de middagpauze vrij heeft.
Supermarkten en superstores buiten de stad – bijvoorbeeld Carrefour, Leclerc, Auchan, Casino, SuperU – (zogenaamde “centre commerciaux”) sluiten gewoonlijk niet voor de lunch. Zij zijn over het algemeen geopend van 8.30 uur (of vroeger) tot 20.00 uur (of later); andere grote winkels in winkelcentra buiten de stad sluiten vaak iets vroeger op de avond, vaak om 19.00 uur.
Voor zondagopening en andere uitzonderingen, zie hieronder.

Zondag open

Traditioneel gezien zijn winkels in Frankrijk niet open op zondag; de regels zijn de laatste jaren echter veranderd en nu vindt u in heel Frankrijk supermarkten, doe-het-zelfzaken en tuinwinkels die op zondagochtend open zijn. In toeristische gebieden zijn de regels soepeler en kunnen allerlei soorten winkels nu de hele dag open blijven. In Parijs bijvoorbeeld zijn de grote warenhuizen en winkels in de belangrijkste winkelstraten en winkelcentra nu de hele dag open op zondag, zij het soms met kortere openingstijden.
Tijdens de kerstkoopweekends zijn nog meer winkels op zondag open, en zondag is een van de drukste winkeldagen geworden

factory outlet malls in Frankrijk

Frankrijk heeft een paar dozijn factory outlet malls, meestal in Noord-Frankrijk. Bijzonder interessant voor vakantiegangers uit het VK of de Benelux zijn de factory outlet-centra Usine Côte d’Opale in Coquelles naast de uitgang van de Kanaaltunnel, twee factory outlet-centra in Troyes, vlakbij de A26 van Calais naar Zuid-Frankrijk (mode, huishoudelijke apparaten), of de factory outlet La Seguiniere in Cholet, in de Loire-vallei dicht bij de Vendée. Voor meer details en adressen, zie .

Winkelen op het Franse platteland

Hoewel supermarkten en hypermarkten in heel Frankrijk de belangrijkste verkooppunten voor dagelijkse boodschappen zijn, bestaan er in oude steden en vooral in kleine plattelandsgemeenten nog kleine traditionele kruidenierswinkeltjes, zelfs volledig zelfstandige buurtwinkels. Hier en daar kan men nog een traditionele kruidenierswinkel aantreffen, een overblijfsel uit lang vervlogen tijden, waar de eigenaar u bedient uit een assortiment van eerste levensbehoeften, gestapeld op oude houten planken of kleine koelcellen. Voor sommigen kan dit een totaal nieuwe ervaring zijn, voor anderen een reis door het verleden; maar voor de meeste bezoekers zal het zeker een reis door de tijd en een gedenkwaardig moment zijn.